Салата коприва с екстри

Парлива, но лековита и хранителна – такава е копривата. Големите тревопасни животни я избягват заради парливият й вкус, но много насекоми и техните ларви я използват за храна и сигурно място за снасяне на яйца.

Освен за храна, хората използваме всяка една част от копривата за прочистване и стягане на кръвоносните съдове, за да намалим пикочната киселина (т.е. изключително полезна за т.нар. царска болест - подаграта), още като лек срещу ревматизъм, артрит, анемия, инфекции и диария.

Това е така, защото копривата е богата на:

  • Витамини - В2, В5, С, Е, К (супер много от него) и бетакаротин;
  • Минерали - натрий, калий, калций, магнезий, сяра, фосфор, желязо, силиций, мед, цинк, манган и никел;
  • Протеини - малко хора знаят, че копривата съдържа много протеини, включително и незаменимите (т.е. тези, които не се произвеждат в организма, а трябва да се внесат с храната - лизин, треонин, аргинин, метионин, левцин, валин, фенилаланин, изолевцин). Това й съдържание я прави изключително ценна за подрастващите и растителноядните. Освен това, съдържанието на белтъчини в прясната коприва е 3.8%, докато в изсушената то е цели 25%. За сравнение в месото те са средно 16-18%.

Изобщо няма да споменавам колко полезни са фрикциите с коприва за косата.

Копривата е и мощен антиоксидант, понеже понижава киселинността в организма. Както всички знаем, повечето болести се дължат на киселата среда в организма.  

Парливостта на копривата може да бъде избегната по два начина. Първият е, ако я погалите мноооого нежно отдолу нагоре и повече не се занимавате с нея. Вторият е, да я намачкате едно хубаво, за да можете да спукате торбичките с мравчена киселина в основата на власинките по листата и стеблата.

Когато приготвяте салата от коприва, определено препоръчвам вторият начин 🙂

Ето я и прекрасната салатка, която сътворих с голям ищах и заредих с много любов... Сигурно, защото я направих с единствената мисъл за едно прекрасно семейство, с което Вселената ме срещна. Благодаря ви, Слънчица, за светлината, с която ме озарихте!

Съдържание на салатата: сурова намачкана коприва, спанак, пресен лук и пресен чесън, половин глава кромид лук (за шаренко по липса на друго), изключително добре измит и нарязан на ситно лимон с кората, смляно ленено семе и сусам (уникална подправка за всякакъв вид салати). По желание можете да добавите и някои видове марули (обикновена и имах малко останал айсберг).

Естествено, нито една салата при мен не минава без врло лют червен пипер, който се оказа по-лют дори от ненамачкана коприва 😉

Прекрасна статия за копривата можете да намерите ТУК :).

Някои по-напредничави нации са измислили ВИНО и  БИРА от коприва.

А накрая и един съвет от мен: винаги, когато видите коприва, опитайте се да „нажарите добре с нея“ особено ставите – действа изключително добре при ревматизъм и ставни заболявания. Естествено, не трябва да прекалявате, защото тогава ефектът е повече от обратен. Аз лично два пъти съм получавала алергична реакция след „предозиране/ прежаркане“ с коприва. Като цяло каквото човек сам си причини, никой друг не може да му го причини 😉

Post Author: FoF