Идеята

Идеята беше и все още е да ви представям вкусна, основно българска, лесна за приготвяне огнена храна и такава приготвена на огън…

 

Лесно

Easy recipesОт мен да знаете – готвеното е лесно. Опитът ми го доказва. Готвя от малка. Започнах със за горял шоколад Кума Лиса (не знаех, че се топи на водна баня!!!) и шопска салата с кренвирши. Дотолкова ми стигаха познанията. Правила съм много грешки, но това не ми пречи да продължавам да готвя, че дори имам и самочувствие да експериментирам.

Всичко на този свят се учи. Единствените условия са вдъхновени, желание и чиста мисъл. Е, една студена бира или чаша домашно вино със стайна температура страхотно ме вдъхновяват преди да се развихря в кухнята или около огъня 😉

На следващите страници ще намерите основно лесноосъществими рецепти. Първо, за рецептите във FoF (Food on fire) няма да са ви нужни специални готварски умения и второ, няма да има нужда да пазарувате специални продукти и/ или подправки.

В духа на веганството и моите лични възгледи готвя основно продукти, които са отгледани в България.

Вярвам, че храните, които растат по нашите географски ширини са по-полезни за нас, отколкото такива, които идват от другия край на света.

Вярвам, че преноса на продукти от Южна Америка не е добре нито за Земята, нито за хората, които я обитават.

Вярвам, че Природата знае по-добре кое е най-добро за нас самите.

Приготвено на огън

Cooking on fireОбожавам природата. От ранна пролет до късна есен непрекъснато пътувам и в 98% от случаите спя на палатка. Дори и  тогава не се лишавам от вкусно приготвена храна.

Често пъти по време на преходи или къмпингуване срещам хора, които се хранят или със сандвичи, или с друга някаква сухоежбина плод на някой хранително-вкусов експерт в голяма фирма. Безспорно е удобно и не изисква усилия, но съгласете се, че хубавите неща в живота си струват усилията.

Дори и в планината, любителите на природата могат така да предвидят багажа и менюто си, че да се насладят на прекрасен топъл вкус.

Да приготвиш храна на огън не е никак трудно и манджичките стават страхотни! Вкусът на приготвена на огън храна – било на печка с дърва или на огън сред природата, е невероятен!

Вкусно домашно приготвено

От малка съм свикнала да ям домашно приготвена храна. Няма нищо по-вкусно от това храната  да еHome made food приготвена с любов и за обичан човек. Имала съм късмета да ям много и дълго такава храна. Двете ми баби готвеха страхотно, както и дъщерите им – майка ми и леля ми. Всяка една от четирите си имаше специалитети, които другите не можеха да приготвят по същия начин.

Може би това е причината да предпочитам домашно сготвените ястия пред храненето навън. Не ме разбирайте погрешно. Не отричам храненето навън. Доста кръчми, ресторанти и заведения за бързо хранене съм посетила до момента. Не мога да отрека, че съм хапвала вкусно на такива места, но винаги когато мога си похапвам вкусно домашно приготвена манджа.

Лютооо!

И да! Една от най-големите ми страсти е лютото. Обичам люти чушки под всякаква форма – сухи, сурови, на туршия, печени, белени или не, с подправки или без. По всяко време – без значение дали ставам от сън или съм работила до сутринта. Хапвам ли, то задължително в порцията ми има нещо пикантно. Страстта ми към лютото е толкова голяма, че го използвам навсякъде – било то манджа, салатка, а защо не и в някой десерт.

Разнообразие от вкусове...

​Последно, но не на последно място, ми се иска да покажа, че разнообразната храна не е типична само за месната и млечната кухни. Разнообразието  може да бъде постигнато дори и само с типично български храни от растителен произход.

Осмелете се!

Magic cookingКак се постига разнообразието ли? Лесно и просто… трябва само да се осмелите. Новостите и различностите не трябва да ви притесняват – нови продукти, нови комбинации, нови подправки, нови начини за приготвяне на добре познати продукти.

Пробвайте! Дайте шанс на промяната… и разбира се на това, което ви е останало в хладилника 

Както са казали братята руснаци: по вкус и по цвет товарищи нет!

Новото може да не е толкова вкусно като това, което сте опитали преди, просто защото е станало по-вкусно. Сътворете!

Всичко е въпрос на желание, въображение и много усмивки и малко... магия, разбира се!