Боб с праз на фурна

Здравейте, здравейте!

От доста време не съм публикувала собствена рецепта, но след днешния прекрасен праз, с който се сдобих + любовта ми към боба, нямаше начин да не ги комбинирам ???? Така и не успях да извадя праза от моята градина преди снега онзи ден, но поне на Женския пазар познавам всички производители и си взех супер праз.

 

Не съм направила снимки на приготвянето на бобчето, защото процедурата е стандартна: изхвърлих три води, след това добавих морковите и лука докато бобчето се развари подобаващо. Разликата със стандартния ми боб е, че нарязах морковите и лука на по-едро, за да не се разкашкат докато боба се пече.

Другото малко по-различно, което направих е да сложа в запръжката много ситно нарязани червени чушки. Причината е, че не обичам люспите на чушките, но като ги запържа много добре, те се свиват и люспите остават на тях. Продължих със стандартната процедура: боба в запръжката докато се сгушат и сдушат добре. И отново дойде време за малко по-нестандартно решение: добавих сравнително на едро нарязан праз и скилидки чесън… за разкош!

Не мога да кажа време за печене, защото Лъчо реши да излиза и се позамотахме с него навън. Беше супер. Свежо, хлъзгаво и много спокойно… типично за София след обилен снеговалеж, предшестван от силен дъжд. Както казват от общината – снегът рано или късно ще се стопи, ледът рано или късно ще се размрази, но най-важното е да сме живи и здрави 😀

Когато водата поизвря и бобчето остана с малко течност, го вдигнах на горния реотан да се запече.

И воала! Имам си прекрасна вечера.

Съвет: Преди да го сервирате, изнесете го на терасата (все пак е -2 С), за да стегне малко иначе ще се разкашка прекалено много.

Приятен апетит!

 

Post Author: FoF