Веган “шкембе” чорба

Винаги съм обичала чорбата на шкембето без особено да се замислям защо (срамежлив емотикон) . Трябваше да отида до Швейцария, за да разбера, че си падам по млечните супи, които не са много типични за нашата кухня.


Нещата с тази супа се натамъниха сами. От известно вкъщи винаги имам ядково мляко, а миналата седмица случайно попаднах на гъби кладница на добра цена. Веднага взех и се заех да ги сготвя аз добре. Едната част мариновах, а другата направих на супа, която още не знам как да кръстя. “Шкембе”-то в името не ми допада, но засега остава така.

Започваме с подготовката на гъбките. Трябва да знаете, че кладницата е по-жилава гъба, т.е. необходимо й е повечко време за обработка. Нарязаните гъбки ги варим около 30-40 мин. с малко сол.

В друга тенджера слагаме една средна глава лук да се запържи. Добавяме малко червен пипер и преди да се е препържил добавяме оризовото мляко. Можете да използвате всякакво ядково мляко. Аз избрах оризово, защото е по-неутрално като вкус.

Съвет: За да не стане блудкава супата, препоръчвам съотношението вода-мляко да бъде 2:1.

Оставяме млякото да кипне и към така получената млечна запръжка добавяме гъбките барабар с водата. Варим още 10 минути, за да се прегърнат вкуса на запръжката и гъбките и воала!

Но най-най-най-важното в тази рецепта са: препечена люта чушка и счуканият чесън с оцет! Да ви е сладко!

Post Author: FoF