Бърза запеканка

Миналият месец бях много уморена и ми трябваше да сготвя нещо набързо. Не е като да не ми се занимава, но ако сте уморени и има опасност да “претупам” приготвянето на храната, предпочитам да не се захващам изобщо. Така съм с всичко – няма ли вдъхновение, желание, страст… спирам и чекам да ми дойдат 

Оставете, че бях уморена, но не бях и пазарувала скоро и тази запеканка е с продукти, които намерих в хладилника и щайгата със зеленчуците.


Намерих картофи, лук, тиква цигулка, пащърнак, ябълки, моркови и праз. Нарязах всичките зеленчуци на по-едро, но не прекалено, за да могат все пак да се сготвят за около половин час. Ако се загледате, ще забележите и сухи люти чушки и сух джоджен, който подсигури невероятен вкус и аромат.

Интересното на тази рецепта е сосчето. За него използвах зехтин, дижонска горчица със синапени семена (никога не оставам без такава), тъмно балсамиководасол и малко черен пипер. Ако пропуснете черния пипер в соса, можете да го сложите на зърна направо в йената. За още по-наситен вместо гола водица като мен, използвайте бира или бяло вино.

Направете сос, колкото да покрие половината зеленчуци. Пъхайте във фурната на 180 градуса и след не повече от половин час имате прекрасна лека вечерна запеканка.

Post Author: FoF