Булгур със зеленчуци и приятели

Spiral movements LucyЧудесна осмомартенска рецепта приготвена заедно с моята приятелка, лечителка и вдъхновителка – Люси Стоицова. Преди време тя напусна работа и сега си има  Център за спирални движения, медитация, йога и тай-чи в Пловдив. Позитивният й винаги усмихнат Сашо Стоицов пък е спец по масажите, автомобилите и пробуждането.

Лудият й девер – Краси Стоицов сглобява най-готините колела в цKrasiiiv.comяла България и прави най-прекрасните бижута от... прибори за ядене и спици на колела.

Какво ни свързва ли? Че всички влагаме сърцето и душата си в това, което правим. Ястието, което сътворихме заедно е доказателство как двама винаги са по-добри, по-бързи и по-вкусни 

Продуктите

По средата е нарязан един средно голям стрък праз лук. Над него се кипри една тиквичка нарязана на кубчета. Продължаваме надясно по часовниковата стрелка: гъбките също са нарязани на по-едри кубчета. Под гъбките виждате нарязани 4 глави кромид лук – отново по-едро, отколкото за кюфтета, за да може да устои на топлинната обработка и да остане хрупкав. Четири (4) средно големи моркова също са нарязани по-едричко – на четири. На 9 часа се е натамънил булгура. Сложих 300 грама, но се оказаха много. 200-250 гр. булгур щяха да заспят като количество в тавичката. И над булгура е любимото ми: глава целина и тя нарязана на кубчета. Оказа се, че целината е по-известна в Пловдив като “кервиз”.

Ако се загледате, ще забележите следните много важни пропуски:

– липсват доматите от буркан. Забравих да ги добавя на снимката, но да знаете, че сложих едно средно голямо бурканче домашно стерилизирани домати;

– много ми се искаше да занеса домашен грах, но го забравих вкъщи;

– липсва и червеното пиперче – използвахме сладък червен пипер и една щипка смляни червени люти чушки.

Както казва моята колега и приятелка Маги Такева, ефекта е в дефекта.

Едва ли има нуда да споменавам, че двама са доста по-бързи при подготовката на зеленчуците. с Люси ги обелихме, измихме и нарязахме за не повече от 8 мин.

 

Началото

Започваме стандартно и от ляво надясно.

За не повече от 2 минути обръщаме в олиото морковчетата и целината. Люси добви лука, а аз за първи път правих спокойни снимки. След това добавихме доматите и червения пипер. Гъбките и те паднаха в тигана, а Люси добави листче кервиз, за да стане снимката повече от апетитна.

Съвет:
– Можете да използвате и зехтин. Разни хора, разни идеали твърдят, че променял структурата си на висока температура и ставал отровен, но не ми се вярва.
– Започваме от най-твърдите зеленчуци и постепенно добавяме по-меките.
– Ако искате зеленчуците да останах леко хрупкави, не ги въргаляйте в тиганчето повече от 3 минути всеки.

Само напред и нагоре

Съвет: Не бързайте да слагате тиганчето в мивката!

За да не загубим от вкуса на манджата, добавяме вода в тигана, в който сме забъркали продуктите, за да оберем мазнината и това, което евентуално ни е останало. Така добавяме още вкус, който бихме загубили, ако добавим чиста вода.

И воала!

Post Author: FoF