Пържен боб (Северозападна България)

Бобът е едно от любимите ми ястия. Преди време четох статия, че имал доста високо съдържание на растителни протеини – повече от рибата, а дори и се доближавал до някои червени меса. Учудих се, защото нямах представа и го споменах го в офиса. За мое още по-голямо учудване и не по-малко удовлетворение, Яна – по-мъдра и опитна колега спомена, че бил “месото на постите” именно заради многото протеини, които съдържа.

Тази рецепта е типична за Северозападна България, откъдето е дедо Борко, и където съм имала удоволствието да прекарам много и всякакви ваканции – топли, луди, студени, мокри… Бяха едни от най-хубавите ми слънчеви и безгрижни дни.


Обичам боба…

Boiled beans, onion and carrotsЗа да ви обича и боба трябва да му изхвърлите първите две води. Как става това? След като сте го киснали в студена вода поне няколко часа за по-бързо сваряване го изплакнете. Сипете вода така че да го покрива около два пръста – завира по-бързо ;). Трябва да поври 5-10 мин. Изсипете водата и повторете упражнението със завирането.  Добре е и да го премиете със студена вода преди да му сложите третата и последна вода – тази, която ще остане. При варенето добавям целина и морковчета. Чушки не обичам заради люспите, но бобът ви ще стане несравнимо по-вкусен ако добавите ситно нарязани чушки около 30 мин. след като сте сложили последната вода.

Защо накисваме, изхвърляме му поне две води и варим боба?

На първо място, защото иначе ще ви е трудно да го сдъвчете ;).

Освен това съдържа веществото лектин фитохемаглутинин, което при недостатъчна топлинна обработка може да доведе до разстроен стомах.

Трето, но не по важност, съдържа и инхибитори (вещества, които пречат на нормалното храносмилане като блокират храносмилателните ензими), които за наше щастие биват отмити с накисването, смяната на водата и продължителна термична обработка.

Накисването от предната вечер също така доста ни помага да сварим боба за около час вместо за два.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Запръжката

Хората казват, че не е полезна, но за сметка на това е страшно вкусна (срамежлив емотикон).

Количеството на олиото зависи от вкусовите предпочитания на всеки. Повече олио означава по-мазна манджичка – любимото ми!Browned onion

В олиото кавърдисвам не много ситно нарязания кромид лук. Тълковния речник казва, че “кавърдисвам” означава запържвам до златисто-кафяво, но баба Венка го използва, когато обръща продуктите за 2-3 минути в олиото. 

След кавърдисването добавям червеният пипер. В този случай беше сладък, но обикновено използвам голямо количество лют, разбира се, ако няма да имам гости. Тогава правя комбинация 2:1 – сладък:лют.

Вместо лют пипер, докато варите боба може да добавите 2-3 сухи люти чушки. Придават страхотен аромат и обожавания от мен лют вкус.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Доматките

Adding the beans and the tomatoes to the browned onionБарабар със сварения вече боб добавям и доматите, като ги кавърдисвам за около 5 минути.

Както споменах по-рано имам удоволствието да съм прекарала доста време по села и паланки. Продължавам да имам удоволствието да имам село, където баща ми, с помощта на леля ми и майка ми, се грижи за къща с голям двор, зеленчукова и овощна градина. И като така, разполагам със страхотни домашни домати в буркан. Използвам ги от късна есен докато стане новата реколта на село.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Къкрене...

Stew the beansЕто тук се включва запазената от сварения боб вода. Понеже в нея има доста нишесте, тя подпомага сгъстяването на пържения боб. Така не ни е нужно брашно за сгъстяване и бобеца става лек и по-добре приемлив от и за организма.

След като добавите водата (да покрие боба), намалете котлона наполовина и оставете бобеца да къкри бавно и тихо докато не остане гъсто сосче.

От баба Венка знам, че манджите стават по-вкусни, ако се готвят на бавен огън.

Разбира се, не бива да забравяте и незаменимите съставки: любов, желание, чисти мисли и търпение.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Финале гранде

Fried beans in Northwest Bulgarian styleИскаше ми се да напиша заглавие “Най-приятната част”, но истината е, че за мен всеки етап от готвенето има своя чар и ми е особено приятен.

Радвам се на подготовката на продуктите, след това как си ги приготвям и подреждам; радвам се докато ги слагам един по един в тигана или тенджерата… дори и там се опитвам да ги редя, че да изглеждат добре. Радвам се на аромата докато бъркам или проверявам тавата.

Като цяло голяма радост цари... Приятен апетит!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Интересно за боба

И понеже много обичам да научавам нови неща, искам да ви предложа някои интересни статии за боба и по-точно за неговата история, хранително съдържание, както и други рецепти с Царя.

Хранително съдържание на боба

История на боба (очкавайте скоро)

По повод на растителните и животинските протеини

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Post Author: FoF